Artikler

De 5 bedste sider til at hente gratis 3D-modeller

Det kan være super sjovt og lærerigt at designe sine helt egne unikke 3D-modeller, men det kan også være en anelse besværligt og frustrerende til tider. Nogen gange har man mere lyst til blot at teste ens printers egenskaber. Eller hvis det er praktiske ting, som f.eks. køkkenredskaber, kan gratis 3D-modeller online være det mest logiske valg.

Vi har fundet de bedste sider til at hente gratis 3D-modeller

Andre gange er det bare federe at modificere på andres modeller for at give den dit helt personlige præg. Uanset hvordan du bruger din printer, er vi sikre på at du vil glæde af vores liste over de 5 bedste, i vores øjne, sider til at hente færdiglavede modeller. Fordelen er at modellerne ofte er blevet printede adskillige gange tidligere, så du slipper for at printe uduelige modeller, og derved spilde filament. Lad os hoppe direkte til vores liste over de 5 bedste sider.

#5: myminifactory.com

Denne side er tilknyttet firmaet iMakr som sælger 3D-printere og tilbehør. Dette gør dog blot at kvaliteten af deres modeller udelukkende er designet af professionelle, og at samtlige modeller er blevet testet til perfektion. Modellerne er primært smykker, pynt og Gør-Det-Selv projekter. Du finder over 20.000 gratis 3D-modeller, og siden kræver ingen oprettelse.

#4: opengameart.com

Som hjemmesidens navn antyder, er det primære fokus her gaming-relaterede modeller. Er du en nostalgisk nørd vokset op i 80’erne og 90’erne med Amiga, Commodore 64 og Sega, vil du elske denne side. Vær dog opmærksom på at kvaliteten er svingende da alle kan uploade deres projekter – Du vil hurtigt få et godt øje for om en model er udført af en erfaren og dygtig artist.

#3: archive3d.net

Denne side har et kæmpe udbud af modeller primært til hjemmet: Pynt, møbler, brugsgenstande mv. Kvaliteten er høj, og udbuddet er enormt. Siden har pt. over 50.000 gratis 3D-modeller.

#2: Turbosquid.com

Denne side er uden tvivl en af de bedste sider til det mere voksne publikum. Siden bærer præg af seriøse fantasi-entusiaster, men også af folk med interesser indenfor militær-udstyr, arkitektur og møbler. Du finder fuldstændig tro kopier af superbiler, fantasy-monstre, mobiltelefoner og legofigurer. Her er også real-size modeller af f.eks. spisestole, eller bowlingkugler. Vi vil klart anbefale denne til den rigtigt nørdede hobby-entusiast.

#1: Thingiverse.com

Denne side er placeret som nummer 1, da den simpelthen har slået benene væk under redaktionen. Antallet af modeller, og kvaliteten af modellerne er noget vi sjældent er stødt på tidligere. Vi tror at denne side vil være mere end rigelig for langt de fleste brugere, som har 3D-print som en hobby. Her finder du f.eks. i kategorien legetøj modeller af saml-selv legetøj, sjippetov, alternative skakspil, borge, monstre, prinsesser og meget mere. Udbuddet er ligeså stort i de øvrige kategorier, herunder hobby, mode, redskaber/værktøj, husholdningsgenstande og kunst m. fl. Vi kan varmt anbefale et par timer på denne side.

Vi håber denne liste har hjulpet dig til at få større glæde af din 3D-printer og at du finder gratis 3D-modeller. God fornøjelse herfra!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Fix de mest almindelige 3D-printer problemer selv (del 2)

Dette er en guide til at fixe de mest almindelige 3D-printer problemer selv (hvis du vil læse første del – klik her).

Dette er anden del af guiden til selv at fixe de mest almindelige 3D-printer problemer, de fleste før eller siden løber ind i. Vi håber at du finder en løsning på dit problem her. Lad os komme direkte til sagen.

Problem #6: Det første lag er gentaget flere gange

Beskrivelse: Det første lag tørrer ikke korrekt, så dit emne ser ud som om det første lag er gentaget oven på sig selv. I særligt slemme tilfælde, kan det betyde at dele af figuren falder af/fra hinanden.

Årsag: Skyldes ofte en af to ting.

1: Afstanden fra dyse til printoverflade er forkert, enten for høj eller for lav.

2: Din printoverflade er ikke fuldstændig ren.

Løsninger til dine 3D-printer problemer:

 1. Tjek dyseafstanden. Kører dysen rundt i dit nyprintede emne (for kort afstand), eller plasker der plastic ud når emnet printes (for lang afstand)?
 2. Tør printområdet af med en tør klud. Selv fingeraftryk kan være nok til at det første lag ikke klistrer tilstrækkeligt til printområdet.

Eksempel på problem med første og sidste lag – Ekstern link på engelsk

Problem #7: Lag der ikke passer overens med de øvrige lag

Beskrivelse: Du oplever at der er lag i din figur der på mystisk vis ikke er på ”bølgelængde” med resten af lagene.

Årsag: Top-pladen er ikke fastspændt tilstrækkeligt, og hopper rundt uafhængigt af bund-pladen. Kan også skyldes at printer-bælterne ikke er 100 % fastspænde, eller at en af stængerne i Z-retningen ikke er fuldstændig lige.

Løsninger til dine 3D-printer problemer:

 1. Sikr dig at top-pladen reelt er fastspændt ordentligt.
 2. Undersøg bælterne. Når du forsigtigt presser bælterne imod hinanden, bør du opleve en smule modstand. Hvis det ene bælte yder mere modstand end det andet, er det et tegn på at de kræver lidt opspænding.
 3. Tjek Z-aksens støttestænger. Det burde være ligetil at tjekke, og du vil ikke være i tvivl hvis der er noget der er skævt. Uheldigvis er det næsten umuligt at udbedre skaden hvis det er en relativ billig printer hvor der typisk anvendes trådede stænger (Threaded rods). På den lyse side, er det en glimrende mulighed for at skifte fra trådede stænger til bly-skruer (meget stærkere, og længere holdbarhed).

Billeder med tekst forklarer et af problemerne – Ekstern link på engelsk

Problem #8: Revner, typisk i høje emner (Y-retningen)

Beskrivelse: Der opstår revner i dine emner, typisk ved høje figurer.

Årsag: Jo højere dit emne er, jo længere bevæger printemnet sig væk fra den varme overflade (eng: bed). Det betyder at emnet tørrer hurtigere end normalt. Derfor bliver sammenlimningen ringere jo højere/større vi printer.

Løsninger til dine 3D-printer problemer:

 1. Øg ekstruderings-temperaturen. Du kan se hvor meget varme dit filament kan holde til. Sørg for at arbejde i dette område. Start med at øge temperaturen med 10 grader celsius.
 2. Blæser-hastighed og retning. Er dine blæsere rettet mod emnet og er de tændt? Hvis ja, så skru en anelse ned for hastigheden på blæseren.

Eksempel på problem med revner i 3D-print – Ekstern link på engelsk

Problem #9: For lidt materiale (under-ekstrudering)

Beskrivelse: Dit emne er hullet og mangelfuldt. Printeren har ikke leveret den nødvendige mængde filament til det angivne job.

Årsag: Kan skyldes at din dyse er tilstoppet/beskidt. Kan desuden skyldes at filamentstørrelsen (diameter) ikke passer overens med dine software indstillinger. Endeligt kan det skyldes forkerte indstillinger i din slicer-software (lidt sværere at spotte).

Løsninger til dine 3D-printer problemer:

 1. Det nemmeste først – Tjek at din dyse er fuldstændig ren og med frit flow.
 2. Check filament-indstillinger. Passer dine indstillinger overens med informationen angivet på æsken med filament?
 3. Hvis intet af ovenstående hjælper, så mål, i hånden, filament-diameteren. Det hænder, dog sjældent, at den afviger fra den angivne. Afviger den lidt, finjusterer du i softwaren indtil problemet forhåbentlig bliver løst.

Flere muligheder til løsning på problemet – Ekstern link på engelsk

Liste over 3D-materialer du kan bruge – Ekstern link på engelsk

Problem #10: Tilstoppet dyse/ingen ekstrudering.

Beskrivelse: Uanset hvad du gør, så kommer der intet ud af dit dysehoved.

Årsag: Et lille stykke filament er blevet tilbage i dysen ved spole-skift. Stykket blokerer for yderligere ekstrudering. Kan også skyldes at et stykke smeltet plastic er tørret – Er oftere tilfældet med billige eller ældre filamenter.

Løsninger til dine 3D-printer problemer:

 1. Fjern filamentet med en lille nål. Fjern din filament-spole først. Herefter varmer du dysen op til filamentets smeltetemperatur. Forsøg nu at fjerne blokaden med en lille nål (mindre end din dyse-diameter).
 2. Tryk filamentet ud gennem dysen med et andet stykke filament. Lidt håndkraft kan være det der skal til for at få fjernet blokaden. Tryk dog ikke så hårdt at du risikerer at bøje de forskellige metal-stænger.
 3. Afmonter den varme ende af din printer. Hvis intet af det ovenstående kan løse dit problem, kan det være nødvendigt at skille den varme ende fra hinanden (eng: hot end). Kompleksiteten af denne proces kan varierer fra printer til printer, men under alle omstændigheder anbefaler vi at du tager billeder undervejs, så du er sikker på at samle den korrekt efterfølgende. I din printermanual er der en vejledning til hvordan du griber proceduren an.

Når du har åbnet printeren, tænder du for den, og indstiller til filamentets smeltetemperatur. Vær opmærksom på at temperaturen bliver ekstremt høj, så husk varmehandsker når du fjerner filamentet/tilstopningen. Når printeren har nået den angivne temperatur, slukker du printeren. Fjern nu det blokerende stykke filament med en lille tang, eller en nål. Brug en børste til at fjerne eventuelle rester.

Mere information om dyseproblemer – ekstern link på engelsk

Dette er afslutningen på anden del af ”Gør-det-selv” guiden til de 10 mest almindelige 3D-printer problemer de fleste brugere løber ind i fra tid til anden. Vi håber du fandt det du søgte. God fornøjelse med dine fremtidige 3D-printer projekter!

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Fix de mest almindelige 3D-printer problemer selv (del 1)

Her vil vi give dig en guide i at løse de mest almindelige 3D-printer problemer selv.

Du har formentlig haft dine første søvnløse aftener over mislykkedes 3D-print eksperimenter. Du har fulgt en onlinevideo til punkt og prikke, eller overværet din kammerat gøre det samme med stor succes, og alligevel vil din printer ikke makke ret. Det er hårrejsende frustrerende. Dette er på ingen måde en omfattende guide til problemer man som ejer af en 3D-

printer kan løbe ind i, men den løser forhåbentlig 90 % af dine begynderproblemer, så du hurtigt kan komme videre med at nyde din hobby. Lad os hoppe direkte til sagen.

Problem #1: ”Elefantfødder”

Beskrivelse: Bunden af dine printede modeller får en træls kant, som i bedste fald ødelægger helhedsindtrykket, og i værste fald medfører at dit emne ikke passer i mål hvis den er en del af et større samleprojekt.

Årsag: Elefantfødder skyldes normalt at vægten fra resten af emnet presser ned på modellen ovenfra, inden det printede har fået tilstrækkelig tid til at tørre.

Løsningsforslag til 3D-printer problem:

 1. Forsøg at ændre tørretemperaturen på platformen (der hvor din model printes). Ændr i intervaller på 3-5 grader af gangen
 2. Tjek om højden på din dyse er korrekt indstillet – Er dysen så tæt på at den ”roder” rundt i den nydannede model, eller så langt fra at der opstår små sprøjt når materialet rammer emnet?
 3. Den lavpraktiske løsning er at skrabe elefantfoden af med sandpapir.

Hvordan blive kvit fugtighed – Ekstern side på engelsk

Læs mere om elefantfødder i denne artikkel– Ekstern side på engelsk

Problem #2: Manglende lag

Beskrivelse: Der er ”huller” i dit emne, enten hele eller delvist manglende lag hvor printeren tilsyneladende har været til kaffepause. Dette er frustrerende og ikke særlig pænt. Desuden mindsker det i mindre grad styrken af den printede figur.

Årsag: Printeren var i kortere eller længere tid ikke i stand til at levere den nødvendige mængde materiale til det angivne job. Det kan skyldes forskel i filamentets (varierende diameter), at dysen er tilstoppet (mindsket flow) eller at spolen oplever friktion.

Løsningsforslag til 3D-printer problem:

 1. Tjek at samtlige bevægelige mekaniske dele er velsmurte i den, af producenten, angivne olie.
 2. Sluk din printer og flyt forsigtigt printerhovedet i både X og Y-retningen. Oplever du modstand, er der et problem. Det skulle være overkommeligt at finde årsagen hertil (forskydning, bukkede stænger eller evt. kuglelejere)
 3. Hvis du ikke kan løse problemet ved de ovenfor anførte metoder, kan det skyldes ”Under-ekstrudering” – Eller på jævnt dansk, at din printer ikke leverer tilstrækkeligt plastic. Desværre kan dette have en række af årsager. Søg online efter løsninger, eller undersøg om du kan sende din printer til reparation hos producenten.

Nogle der har samme problem med billeder – Ekstern side på engelsk

Problem #3: Tråde (eng: stringing)

Beskrivelse: Dit emne har tråde stikkende ud fra overflader i større eller mindre grad. Problemet er primært kosmetisk, men ikke desto mindre utilfredsstillende.

Årsager: Når printerhovedet bevæger sig over et åbent område (uden materiale), drypper den små filamenter af fra dysen.

Løsninger til 3D-printer problemer:

 1. Aktiver funktionen ”Retraction”. Denne funktion gør at dysen trækker materialet en anelse tilbage i hovedet når det bevæger sig over åbne områder. Dette burde løse problemet. Printtiden bliver en anelse forlænget ved denne løsning.
 2. Reducer ”minimum travel”. Hvis ovenstående ikke løser problemet tilfredsstillende, anbefaler vi at du reducerer minimum travel med 0,5 mm indtil problemet forhåbentlig løses.
 3. Klip trådene af. Ikke den mest elegante løsning, men indimellem er den simple løsning den bedste.

Flere løsningsforslag på Stringing – Ekstern side på engelsk

Problem #4: ”Spøgelser i skelettet” (eng: ghosting)

Beskrivelse: Din model er i princippet printet efter specifikationerne, men man kan se den underliggende struktur igennem modellen.

Årsag: Skyldes måden hvorpå ydervæggene printes sammen med den underliggende støttestruktur. Ses primært når emnet er meget tyndt. Kan også skyldes at vægtykkelsen ikke passer overens med dysens diameter. Væggene skal have samme størrelse som dysens diameter (f.eks. 0,6 mm), eller x gange denne (f.eks. 1.2, 1.8, 2.4 mm osv.)

Løsninger til 3D-printer problemer:

 1. Verificer at vægtykkelsen reelt passer overens med dysens diameter (som forklaret ovenfor).
 2. Øg vægtykkelsen. De fleste ghosting-relaterede problemer kan elimineres ved at gøre ydervæggene en anelse tykkere.
 3. Skift mellem Print-inside-out og Print-outside-in. Vælg Print-outside-in hvis det ydre udseende er vigtigere end styrke på dit emne. Er styrken vigtig, er det bedre at anvende Print-inside-out, og så desuden øge vægtykkelsen.

Eksempel på ghostning (med billeder) – Ekstern side på engelsk

Problem #5: For høj print-temperatur

Beskrivelse: Dette kan vise sig på flere forskellige måder, f.eks. ved det der ved første øjekast ligner ulige lag. Ved nærmere undersøgelse viser det sig at det nok nærmere er pga. smeltet plastic.

Årsag: Der er hårfin balance mellem at ramme den rigtige temperatur for at filamentet bliver flydende og kommer igennem dysen, og så at det tørrer tilstrækkeligt hurtigt så det næste lag kan printes ovenpå. Før du begynder at lege med temperaturændringer, så tjek at du har loadet de rigtige materialeindstillinger i forbindelse med det anvendte filament. Er dette tilfældet, så kan du forsøge at sænke temperaturen en anelse.

Løsninger til 3D-printer problemer:

 1. Verificer at printeren har de rigtige oplysninger om filamentet/materialet/plastic’en, som beskrevet ovenfor.
 2. Blæser-tjek. Dine blæsere skal blæse direkte på den varme ende, så undersøg om de er placeret korrekt, og eventuelt om du kan skrue op for hastigheden.
 3. Sænk temperaturen. I printer-indstillingerne sænker du gradvist temperaturen indtil du ikke længere oplever problemer med dine print. Sænk ikke temperaturen med mere end 5 grader af gangen.

En god guide til at justere temperatur – Ekstern side på engelsk

Håber denne artikel var til hjælp så du igen kan få fuld glæde af din printer. Hvis ikke, så gå til ”Guide: Fix de mest almindelige 3D-printer problemer selv (del 2)”.

 

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

3D-printer guiden

Der er ikke en 3D-printer i ethvert hjem , men vi får måske opleve det i vår tid! Men den tid er over når 3D-printeren er for desiderede geeks, der er for et fåtal. Nu ser vi at 3D-printeren virkeligt får sin plads retfærdig i medier, messer og industrien, der ser hvilket enormt potentiale der er i 3D-printeren.

3D-printeren oplever lige nu kæmpe opmærksomhed fra både firmaer og private. Og det er med god grund, da 3D-printning efter mange års udvikling har nået et prisniveau hvor de fleste kan være med, selv private. Printeren kan både bruges i arbejdssammenhænge, men også i høj grad som et stykke avanceret og næsten magisk legetøj. Du kan sidde i timevis og modellere en 3D-figur på computeren, og efterfølgende få din kreation ud af skærmen og ind i den virkelige verden. Og så vælger du selv om du vil printe i plastic, metal eller måske cement?

Hvad koster en 3D-printer så?

Tja, det svarer til at spørge ”hvad koster en bil?”. Det er MEGET forskelligt. Det hurtige svar er dog at du kan få en solid printer til ca. kr 2500. Er du villig til at spendere lidt mere, kommer du utroligt langt for kr 10 000. Hvis det er til en virksomhed, hvor produktet er essentielt, kan prisen sagtens ryge op over kr 1 000 000. Med andre ord, er det dit budget og dit behov der afgør hvor mange penge du skal smide.

Ting du skal kigge efter når du køber 3D-printer

Inden du begynder at lede på nettet efter den perfekte printer, bør du gøre dig nogle overvejelser forinden. Det drejer sig bl.a. om hvor meget du er villig til at spendere – Prisen skal passe til dit budget . Derudover bør du overveje :

 • Hvilke funktioner har du behov for? Hvilke indstillinger får du mulighed for at ændre på?
 • Er brugervenlighed vigtigt, eller er du generelt er dygtig til at forstå computere og mekanik.
 • Printkvalitet? Hvor glat bliver overfladefinish’et?
 • Tidsforbrug? Hvor ofte skal du bruge den? Hvor hurtigt starter den op?

Når du ved hvad du vil have, er der langt mindre sandsynlighed for at du køber den forkerte enhed.

Hvad kan jeg bruge min printer til?

Det er en rigtig slidt kliche, men; det er kun fantasien der sætter grænser. Er du dygtig til at tegne i 3D-programmer, kan du kreere de mest fantastiske ting på printeren. Er du mere den praktiske type, vil du stadig få stor glæde af en 3D-printer. Du kan lynhurtigt lave et nyt dørhåndtag, hvis det gamle pludselig falder fra hinanden. Eller et par ekstra knager til jakker hvis fredag aften bliver en fest. Eller hvad med en lampeskærm eller et par tallerkner? Som du nok har fanget, er mulighederne rigtig mange. Og som altid, er der tonsvis af videoer med tutorials til hvordan du bygger det ene eller det andet på youtube.

Vores anbefalinger

Her til slut vil vi give jer 3 anbefalinger til printere med rigtige gode anmeldelser, og til fornuftige priser.

#1: Original Prusa i3 MK2

Denne printer er en klassiker på markedet, hvilket betyder at der er dukket mange billige kopier op. Den originale Prusa i3 i sin særegne orange farve er dog overlegen i sin prisklasse.

Pris: ca kr 7000

prusa i3 mk2
prusa i3 mk2 er en av de mest anvendelige 3D-printere for nybegyndere. Tag kontakt via vores kontaktskema for priser og levering.

#2  XYZ Printing Da Vinci Mini W

Dette er en af de billigste modeller på markedet, men stadig rigtig fin til hobbybrug, eller som legetøj til børnene.

XYZ Printing Da Vinci Mini
XYZ Printing Da Vinci Mini er en perfekt 3D-printer til børn eller for at lege lidt rundt. Tag kontakt via vores kontaktskema for priser og levering.

Pris: ca kr 2500

#3 FlashForge Creator Pro

Lækker printer i smart design. En af de mest populære enheder lige nu, både blandt brugere og eksperter.

Pris:  ca kr 3300

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Bedste software til 3D-printeren – Vi guider dig!

Hvad er den bedste software til 3D-printeren? 3D-software anvendes indenfor spilindustrien, animationsfilm, arkitektur, industrielt design og selvfølgelig også indenfor 3D-print.

Uden software er din smarte 3D-printer ikke meget værd. Det giver sig selv at den information din printer, skal læse, er en del anderledes end den almindelige 2D-papir printer. Derfor er det essentielt at vælge den rigtige og bedste software til 3D-printeren.

Det er desværre ofte sværere end man skulle tro, hvilket skyldes et stort udvalg der kan være svært at gennemskue: Hvor mange funktioner har du brug for som forbruger? Skal det være let og sjovt, eller er du interesseret i alle de små ”nørdede” detaljer?

For at hjælpe dig til at lave det rigtige valg, har vi lavet en liste over en række gode programmer der henvender sig begge typer af brugere.

Bedste software til 3D-printeren for nybegyndere

#1: 123D Design

Nummer et på listen er 123D Design udviklet af Autodesk, som tilbyder et meget kraftfuldt, men samtidig relativt simpel værktøj til dine 3D-projekter. Softwaren er kompatibel med stort set alle 3D-printere på markedet.

Autodesk anvender et brugervenligt design, som gør det ideelt for fritidsentusiasten. Programmet er indbygget med en række præ-designede figurer, som vil spare dig for en masse tid.

123D virker både på Windows og Mac/iOS.

Pris: Gratis

#2: Photoshop CC

På andenpladsen på listen finder vi måske lidt overraskende photoshop, som ikke før version 14.1 har understøttet 3D-print. Dette er måske det mest brugervenlige program af alle på listen, da det giver dig mulighed for at eksportere et 2D-billede, og få det transformeret til 3D. Nemmere bliver det ikke.

Men nemt er sjældent det bedste, og sådan forholder det sig også her. Men hvis du ikke er specielt ferm til at anvende computere generelt, er dette uden tvivl programmet der vil skabe mest glæde for dig.

Photoshop virker både på Windows og Mac/iOS.

Pris: $142/år. Der er dog stor sandsynlighed for at du i forvejen har installeret Microsoft Office på din computer, og photoshop er jo som bekendt inkluderet i denne. Så er du klar til at gå i gang med at designe i 3D med det samme.

#3: 3D Slash

3D slash er et gratis og simpelt program der giver dig mulighed for at designe modeller med klodser, lidt i stil med lego eller minecraft. Hele brugerfladen er opbygget ganske anderledes end anden 3D-software – Alting er forsimplet til termer vi bruger i hverdagen, hvilket gør det både sjovt og intuitivt at arbejde med.

De meget velbevandrede i software til 3D-printeren vil formentlig få sig lidt af et chok ved at opdage at enkelte grundlæggende funktioner er skæret væk. På trods af dette, kan de fleste ganske hurtigt skabe ret fantastiske resultater.

Dette gør 3D Slash til vores anbefaling til dig som kun printer en gang i ny og næ, og ikke har interesse i at bruge en masse energi på at forstå de mere komplicerede programmer derude.

Desuden anbefaler vi også at mere erfarne 3D-software brugere, giver programmet et forsøg – Det er sjovt, og kan give nye perspektiver.

Anbefalte sider

Norsk-kreditt.com

Norsk-finans-com

Finansagent.com

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

6 råd til at reducere dine 3D-printerudgifter

 

#1: Køb en ordentlig printer

Jamen, er det ikke temmelig dyrt? Jo, det kan vi ikke løbe fra. En rigtig god printer ligger i kr 6000 til kr 10 000. Men hvis du har planer om at printe meget, så er det den bedste investering at købe den dyre model frem for den allerbilligste på markedet. Det vil reducere dine 3D-printerudgifter

Har du allerede købt en billig printer, kan du enten vælge at sælge den eller bruge den indtil den ikke fungerer tilfredsstillende til dit behov.

#2: Vælg de rigtige materialer til dit projekt

Udvalget af materialer til 3D-print er efterhånden temmelig stort, men falder generelt indenfor kategorierne plastic, keramik eller metal. Der er kæmpe prisforskel på hvilket materiale du anvender: Metaller (metal-plastic blandinger typisk) er ofte ganske dyre, hvorimod du kan få ret meget for mange hvis du skal have standard plastic. Så før du printer, så overvej grundigt hvad din model skal kunne holde til, og vælg så det rigtige materiale.

#3: Anvend kun den nødvendige mængde materiale

Hvad mener vi helt præcist med det? Jo, vi mener at der spares en masse materiale ved ikke at lave alle dine figurer solide. Hvis der ikke er materiale indeni dit design, kan du spare ganske betydeligt meget materiale. Tag dette med i dine overvejelser når du designer på computeren. Samtidig skal du selvfølgelig huske at lave væggene tilstrækkeligt tykke, så man ikke lægger mærke til hulrummet i midten, eller at figuren ligefrem bliver for skrøbelig og knækker.

#4: ”Stjæl” andres design og gør det til dit eget

Du behøver ikke opfinde den dybe tallerken hver gang du vil fremstille noget. Der findes et hav af veludførte designs på alt mellem himmel og jord online, som folk stiller gratis til rådighed. På den måde sparer du en masse tid, og formentlig også en masse hovedpine – Du behøver ikke printe 7 prototyper før du får en model der rent faktisk fungerer. Det vil reducere dine 3D-printerudgifter

Hvis du synes det lyder lidt kedeligt, kan du jo blot tage udgangspunkt i en andens design, og gøre det til dit helt eget.

#5: Reducer størrelsen af dit print

Jo større, jo bedre, ikke sandt? Ikke i forbindelse med 3D-print. Hvis du laver en prototype i miniature er det formentlig ikke så vigtigt om den er 1:2 eller 1:20. Den skal selvfølgelig stadig have en størrelse så man rent faktisk kan iagttage detaljerne du har kræset om på computeren, men der er rigtig mange penge at spare ved at downsize dine kreationer. Det vil også reducere dine 3D-printerudgifter

#6: Sammenlign priser fra forskellige udbydere – reducer dine 3D-printerudgifter!

Der er ret stor forskel på prisen på 3D-printer materialer og udstyr fra producent til producent, og endda fra sælger til sælger. Derfor kan du spare rigtig mange penge ved at vælge den rigtige udbyder når du køber dine materialer. Pricerunner.dk er rigtig god til formålet. Det vil definitivt reducere dine 3D-printerudgifter!

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

3D-print i metal – Tænk nyt og funktionelt!

De seneste år er 3D-print i metal blevet mere og mere populært. Og det er bestemt ikke uden god grund. Metal er et virkelig interessant materiale, både i forbindelse med praktiske ting, men også i forbindelse med pynt. Det egner sig vældig godt til prototyper, miniature udgaver, smykker, køkkengrej osv.

I industrien er teknikken blevet implementeret i alverdens områder, både til prototyper, men også til masseproduktion. Det skyldes at der går langt mindre materiale til spilde ved 3D-print, end der gør ved traditionelle processer, samtidig med at der anvendes mindre energi til fremstillingen.

Dette kombineret med at de fremstillede dele kan være betydeligt lettere end deres traditionelle modparter, gør dem yderst attraktive. Ikke mindst i transportsektoren, hvor mindre vægt betyder mindre brændstofforbrug.

Metal 3D-print i hjemmet?

Når vi snakker om at 3D-printe i metal, snakker vi faktisk om metal-plastic blandinger. Dette skyldes at de fleste metaller har ekstremt høje smeltepunkter, hvilket gør det upraktisk for printere til hjemmebrug at printe i rent metal. For at være ærlige, er det nok ikke sandsynligt at vi som forbrugere kommer til at 3D-printe i RENT metal i dette årti. Men fortvivl ikke. Det er faktisk mindst ligeså underholdende at printe med metal-blandinger. Disse filamenter (metal-plastic blandinger) består af akkurat så meget plastic at de kan smeltes ved rimeligt lave temperaturer (2-300 grader celsius), men samtidig ser metalliske ud, og vejer godt til. Enkelte af dem ruster endda under de ”rigtige” forhold. Typisk er forholdet mellem metal og plastic 50:50, men enkelte firmaer har produceret filamenter med op til 85 % metal, som stadig kan printes ved 200 grader.

3d-print i metal – Hvad du bør vide om processen

Her har vi listet de vigtigste points omkring metal 3D-print for overskuelighedens skyld. Den inkluderer både hvad der gør teknikken fantastisk, og hvad der gør at du bør overveje at holde dig til plastic.

 • Perfekt til smykker, statuer, køkkengrej, eller kopier af kunstskatte
 • Meget modstandsdygtige produkter
 • Lav fleksibilitet (afhænger af materialet)
 • Printer temperatur: 190-220 grader celsius
 • Produktet skrumper kun meget lidt under nedkøling
 • Kræver tålmodighed og dygtighed at blive god til

Gør din 3D-printer klar til at metalprinte

Da 3D-printere fremstillet specifikt til at operere med metal generelt er svære, eller meget dyre at anskaffe, bør du opgradere din printer-dyse (der hvor materialet kommer ud), hvis du alligevel vil lege med metal. Dette gælder især hvis du ejer en nybegynderprinter i den lave prisende. Du bør anskaffe en dyse i metal som kan modstå de høje temperaturer. Forbered dig på at skifte dyse ofte, da 3D-print i metal er mere slidende på printerens dele.

Derudover bør du være opmærksom på at dine kreationer formentlig kræver et ekstra finish, med sandpapir, for at give den det helt rigtige metal-look du er ude efter.

Hvad koster metal til 3D-print?

Som du nok havde gættet er det ikke nogen billig hobby at printe i metal. Priserne for kvalitetsmaterialer ligger typisk i området af 2-300 kroner for 500 gram filament. Kig dig omkring inden du køber, og tjek anmeldelser af udbyderne på trustpilot. Gør dit hjemmearbejde, og du vil få masser af glæde af denne mulighed for at udvide dit 3D-repertoire.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail