Fix de mest almindelige 3D-printer problemer selv (del 2)

3D-printer problemer med løsning

Dette er en guide til at fixe de mest almindelige 3D-printer problemer selv (hvis du vil læse første del – klik her).

Dette er anden del af guiden til selv at fixe de mest almindelige 3D-printer problemer, de fleste før eller siden løber ind i. Vi håber at du finder en løsning på dit problem her. Lad os komme direkte til sagen.

Problem #6: Det første lag er gentaget flere gange

Beskrivelse: Det første lag tørrer ikke korrekt, så dit emne ser ud som om det første lag er gentaget oven på sig selv. I særligt slemme tilfælde, kan det betyde at dele af figuren falder af/fra hinanden.

Årsag: Skyldes ofte en af to ting.

1: Afstanden fra dyse til printoverflade er forkert, enten for høj eller for lav.

2: Din printoverflade er ikke fuldstændig ren.

Løsninger til dine 3D-printer problemer:

 1. Tjek dyseafstanden. Kører dysen rundt i dit nyprintede emne (for kort afstand), eller plasker der plastic ud når emnet printes (for lang afstand)?
 2. Tør printområdet af med en tør klud. Selv fingeraftryk kan være nok til at det første lag ikke klistrer tilstrækkeligt til printområdet.

Eksempel på problem med første og sidste lag – Ekstern link på engelsk

Problem #7: Lag der ikke passer overens med de øvrige lag

Beskrivelse: Du oplever at der er lag i din figur der på mystisk vis ikke er på ”bølgelængde” med resten af lagene.

Årsag: Top-pladen er ikke fastspændt tilstrækkeligt, og hopper rundt uafhængigt af bund-pladen. Kan også skyldes at printer-bælterne ikke er 100 % fastspænde, eller at en af stængerne i Z-retningen ikke er fuldstændig lige.

Løsninger til dine 3D-printer problemer:

 1. Sikr dig at top-pladen reelt er fastspændt ordentligt.
 2. Undersøg bælterne. Når du forsigtigt presser bælterne imod hinanden, bør du opleve en smule modstand. Hvis det ene bælte yder mere modstand end det andet, er det et tegn på at de kræver lidt opspænding.
 3. Tjek Z-aksens støttestænger. Det burde være ligetil at tjekke, og du vil ikke være i tvivl hvis der er noget der er skævt. Uheldigvis er det næsten umuligt at udbedre skaden hvis det er en relativ billig printer hvor der typisk anvendes trådede stænger (Threaded rods). På den lyse side, er det en glimrende mulighed for at skifte fra trådede stænger til bly-skruer (meget stærkere, og længere holdbarhed).

Billeder med tekst forklarer et af problemerne – Ekstern link på engelsk

Problem #8: Revner, typisk i høje emner (Y-retningen)

Beskrivelse: Der opstår revner i dine emner, typisk ved høje figurer.

Årsag: Jo højere dit emne er, jo længere bevæger printemnet sig væk fra den varme overflade (eng: bed). Det betyder at emnet tørrer hurtigere end normalt. Derfor bliver sammenlimningen ringere jo højere/større vi printer.

Løsninger til dine 3D-printer problemer:

 1. Øg ekstruderings-temperaturen. Du kan se hvor meget varme dit filament kan holde til. Sørg for at arbejde i dette område. Start med at øge temperaturen med 10 grader celsius.
 2. Blæser-hastighed og retning. Er dine blæsere rettet mod emnet og er de tændt? Hvis ja, så skru en anelse ned for hastigheden på blæseren.

Eksempel på problem med revner i 3D-print – Ekstern link på engelsk

Problem #9: For lidt materiale (under-ekstrudering)

Beskrivelse: Dit emne er hullet og mangelfuldt. Printeren har ikke leveret den nødvendige mængde filament til det angivne job.

Årsag: Kan skyldes at din dyse er tilstoppet/beskidt. Kan desuden skyldes at filamentstørrelsen (diameter) ikke passer overens med dine software indstillinger. Endeligt kan det skyldes forkerte indstillinger i din slicer-software (lidt sværere at spotte).

Løsninger til dine 3D-printer problemer:

 1. Det nemmeste først – Tjek at din dyse er fuldstændig ren og med frit flow.
 2. Check filament-indstillinger. Passer dine indstillinger overens med informationen angivet på æsken med filament?
 3. Hvis intet af ovenstående hjælper, så mål, i hånden, filament-diameteren. Det hænder, dog sjældent, at den afviger fra den angivne. Afviger den lidt, finjusterer du i softwaren indtil problemet forhåbentlig bliver løst.

Flere muligheder til løsning på problemet – Ekstern link på engelsk

Liste over 3D-materialer du kan bruge – Ekstern link på engelsk

Problem #10: Tilstoppet dyse/ingen ekstrudering.

Beskrivelse: Uanset hvad du gør, så kommer der intet ud af dit dysehoved.

Årsag: Et lille stykke filament er blevet tilbage i dysen ved spole-skift. Stykket blokerer for yderligere ekstrudering. Kan også skyldes at et stykke smeltet plastic er tørret – Er oftere tilfældet med billige eller ældre filamenter.

Løsninger til dine 3D-printer problemer:

 1. Fjern filamentet med en lille nål. Fjern din filament-spole først. Herefter varmer du dysen op til filamentets smeltetemperatur. Forsøg nu at fjerne blokaden med en lille nål (mindre end din dyse-diameter).
 2. Tryk filamentet ud gennem dysen med et andet stykke filament. Lidt håndkraft kan være det der skal til for at få fjernet blokaden. Tryk dog ikke så hårdt at du risikerer at bøje de forskellige metal-stænger.
 3. Afmonter den varme ende af din printer. Hvis intet af det ovenstående kan løse dit problem, kan det være nødvendigt at skille den varme ende fra hinanden (eng: hot end). Kompleksiteten af denne proces kan varierer fra printer til printer, men under alle omstændigheder anbefaler vi at du tager billeder undervejs, så du er sikker på at samle den korrekt efterfølgende. I din printermanual er der en vejledning til hvordan du griber proceduren an.

Når du har åbnet printeren, tænder du for den, og indstiller til filamentets smeltetemperatur. Vær opmærksom på at temperaturen bliver ekstremt høj, så husk varmehandsker når du fjerner filamentet/tilstopningen. Når printeren har nået den angivne temperatur, slukker du printeren. Fjern nu det blokerende stykke filament med en lille tang, eller en nål. Brug en børste til at fjerne eventuelle rester.

Mere information om dyseproblemer – ekstern link på engelsk

Dette er afslutningen på anden del af ”Gør-det-selv” guiden til de 10 mest almindelige 3D-printer problemer de fleste brugere løber ind i fra tid til anden. Vi håber du fandt det du søgte. God fornøjelse med dine fremtidige 3D-printer projekter!

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *