Fix de mest almindelige 3D-printer problemer selv (del 1)

3D-printer problemer med løsning

Her vil vi give dig en guide i at løse de mest almindelige 3D-printer problemer selv.

Du har formentlig haft dine første søvnløse aftener over mislykkedes 3D-print eksperimenter. Du har fulgt en onlinevideo til punkt og prikke, eller overværet din kammerat gøre det samme med stor succes, og alligevel vil din printer ikke makke ret. Det er hårrejsende frustrerende. Dette er på ingen måde en omfattende guide til problemer man som ejer af en 3D-

printer kan løbe ind i, men den løser forhåbentlig 90 % af dine begynderproblemer, så du hurtigt kan komme videre med at nyde din hobby. Lad os hoppe direkte til sagen.

Problem #1: ”Elefantfødder”

Beskrivelse: Bunden af dine printede modeller får en træls kant, som i bedste fald ødelægger helhedsindtrykket, og i værste fald medfører at dit emne ikke passer i mål hvis den er en del af et større samleprojekt.

Årsag: Elefantfødder skyldes normalt at vægten fra resten af emnet presser ned på modellen ovenfra, inden det printede har fået tilstrækkelig tid til at tørre.

Løsningsforslag til 3D-printer problem:

 1. Forsøg at ændre tørretemperaturen på platformen (der hvor din model printes). Ændr i intervaller på 3-5 grader af gangen
 2. Tjek om højden på din dyse er korrekt indstillet – Er dysen så tæt på at den ”roder” rundt i den nydannede model, eller så langt fra at der opstår små sprøjt når materialet rammer emnet?
 3. Den lavpraktiske løsning er at skrabe elefantfoden af med sandpapir.

Hvordan blive kvit fugtighed – Ekstern side på engelsk

Læs mere om elefantfødder i denne artikkel– Ekstern side på engelsk

Problem #2: Manglende lag

Beskrivelse: Der er ”huller” i dit emne, enten hele eller delvist manglende lag hvor printeren tilsyneladende har været til kaffepause. Dette er frustrerende og ikke særlig pænt. Desuden mindsker det i mindre grad styrken af den printede figur.

Årsag: Printeren var i kortere eller længere tid ikke i stand til at levere den nødvendige mængde materiale til det angivne job. Det kan skyldes forskel i filamentets (varierende diameter), at dysen er tilstoppet (mindsket flow) eller at spolen oplever friktion.

Løsningsforslag til 3D-printer problem:

 1. Tjek at samtlige bevægelige mekaniske dele er velsmurte i den, af producenten, angivne olie.
 2. Sluk din printer og flyt forsigtigt printerhovedet i både X og Y-retningen. Oplever du modstand, er der et problem. Det skulle være overkommeligt at finde årsagen hertil (forskydning, bukkede stænger eller evt. kuglelejere)
 3. Hvis du ikke kan løse problemet ved de ovenfor anførte metoder, kan det skyldes ”Under-ekstrudering” – Eller på jævnt dansk, at din printer ikke leverer tilstrækkeligt plastic. Desværre kan dette have en række af årsager. Søg online efter løsninger, eller undersøg om du kan sende din printer til reparation hos producenten.

Nogle der har samme problem med billeder – Ekstern side på engelsk

Problem #3: Tråde (eng: stringing)

Beskrivelse: Dit emne har tråde stikkende ud fra overflader i større eller mindre grad. Problemet er primært kosmetisk, men ikke desto mindre utilfredsstillende.

Årsager: Når printerhovedet bevæger sig over et åbent område (uden materiale), drypper den små filamenter af fra dysen.

Løsninger til 3D-printer problemer:

 1. Aktiver funktionen ”Retraction”. Denne funktion gør at dysen trækker materialet en anelse tilbage i hovedet når det bevæger sig over åbne områder. Dette burde løse problemet. Printtiden bliver en anelse forlænget ved denne løsning.
 2. Reducer ”minimum travel”. Hvis ovenstående ikke løser problemet tilfredsstillende, anbefaler vi at du reducerer minimum travel med 0,5 mm indtil problemet forhåbentlig løses.
 3. Klip trådene af. Ikke den mest elegante løsning, men indimellem er den simple løsning den bedste.

Flere løsningsforslag på Stringing – Ekstern side på engelsk

Problem #4: ”Spøgelser i skelettet” (eng: ghosting)

Beskrivelse: Din model er i princippet printet efter specifikationerne, men man kan se den underliggende struktur igennem modellen.

Årsag: Skyldes måden hvorpå ydervæggene printes sammen med den underliggende støttestruktur. Ses primært når emnet er meget tyndt. Kan også skyldes at vægtykkelsen ikke passer overens med dysens diameter. Væggene skal have samme størrelse som dysens diameter (f.eks. 0,6 mm), eller x gange denne (f.eks. 1.2, 1.8, 2.4 mm osv.)

Løsninger til 3D-printer problemer:

 1. Verificer at vægtykkelsen reelt passer overens med dysens diameter (som forklaret ovenfor).
 2. Øg vægtykkelsen. De fleste ghosting-relaterede problemer kan elimineres ved at gøre ydervæggene en anelse tykkere.
 3. Skift mellem Print-inside-out og Print-outside-in. Vælg Print-outside-in hvis det ydre udseende er vigtigere end styrke på dit emne. Er styrken vigtig, er det bedre at anvende Print-inside-out, og så desuden øge vægtykkelsen.

Eksempel på ghostning (med billeder) – Ekstern side på engelsk

Problem #5: For høj print-temperatur

Beskrivelse: Dette kan vise sig på flere forskellige måder, f.eks. ved det der ved første øjekast ligner ulige lag. Ved nærmere undersøgelse viser det sig at det nok nærmere er pga. smeltet plastic.

Årsag: Der er hårfin balance mellem at ramme den rigtige temperatur for at filamentet bliver flydende og kommer igennem dysen, og så at det tørrer tilstrækkeligt hurtigt så det næste lag kan printes ovenpå. Før du begynder at lege med temperaturændringer, så tjek at du har loadet de rigtige materialeindstillinger i forbindelse med det anvendte filament. Er dette tilfældet, så kan du forsøge at sænke temperaturen en anelse.

Løsninger til 3D-printer problemer:

 1. Verificer at printeren har de rigtige oplysninger om filamentet/materialet/plastic’en, som beskrevet ovenfor.
 2. Blæser-tjek. Dine blæsere skal blæse direkte på den varme ende, så undersøg om de er placeret korrekt, og eventuelt om du kan skrue op for hastigheden.
 3. Sænk temperaturen. I printer-indstillingerne sænker du gradvist temperaturen indtil du ikke længere oplever problemer med dine print. Sænk ikke temperaturen med mere end 5 grader af gangen.

En god guide til at justere temperatur – Ekstern side på engelsk

Håber denne artikel var til hjælp så du igen kan få fuld glæde af din printer. Hvis ikke, så gå til ”Guide: Fix de mest almindelige 3D-printer problemer selv (del 2)”.

 

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *